“PROJE TÜRÜ
Arge Projesi
PROJE ADI
Mobil Bildirim Uygulaması (E-tbs)
ANAHTAR KELİMELER
BKTS, TBS, BİTKİ KORUMA ÜRÜNLERİ, GIDA GÜVENLİĞİ, İZLENEBİLİRLİK, KAREKOD, BİLDİRİM, GIDA KONTROL.TARIMSAL ÜRÜN, AGRİ 4.0, MOBİL APLİKASYON, TARIM ORMAN. ZIRAI MUCADELE, ÇEVRE SAĞLIĞI. SAHTE ÜRETİM, BESTNET, SEVKİYAT, GTS, TBS, OTOMASYON, MUHASEBE, ZİRAİ İLAÇ, TARIMSAL DANIŞMAN, GTİN, ŞARJ NO, PARTİ NO, DEPO, TOPTANCI, LOJİSTİK, GLN ”
Bitki koruma ürünlerinin üretiminden son tüketiciye ulaşıncaya kadar geçen süreçte tüketici sağlığı ve çevrenin korunmasına yönelik izlenebilirliğin sağlanması amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından tarım sektörüne zorunlu tutulan kayıt portalına entegre mobil yazılım geliştirme projesidir.
Tüm dünyada izlenebilirlik gıda güvenliği açısından ürün ve üretim süreçlerini geriye dönük izleyebilmeyi sağlayan bir kayıt sistemini ifade etmektedir. Bu sistem sayesinde bitki koruma ürünlerinin üretiminden son kullanıcıya kadar geçen süreçte bir sorunla karşılaşıldığında, sorunların kaynağı tespit edilebilir ve ürünlerin tarladan sofraya ulaşana kadar geçirdikleri süreçte karşılaşabilecekleri tüm fiziksel, kimyasal ve biyolojik riskler önlenmiş olmaktadır.
Bu bağlamda Tarım ve Orman Bakanlığı Bitki Koruma Ürünleri Takip Sistemi (BKTS) adı altında bir stok takip portalı geliştirmiştir. Bitki Koruma Ürünleri Stok Takip Sistemi (BKTS), karekodlarla tanımlanmış bitki koruma ürünlerinin üretim veya ithalattan başlayarak geçtiği her noktadan alınacak bildirimlerle takibini sağlamak üzere kurulmuş bir portaldır. Karekod kullanımı ile bitki koruma ürünlerinin ambalajlanarak tekil hale getirilmiş her bir adetinin geçtiği her noktadan yapılan bildirimler ile bitki koruma ürünlerinin izlenebilirliği sağlanmaktadır. BKTS sistemi ile sahte, kaçak ve her türlü yasadışı bitki koruma ürününün satışı engellenmiş ve kullanımı kontrol atına alınmış olur. Stok durumları izlenebildiğinden hatalı üretimden dolayı bitki koruma ürünleri piyasadan kolaylıkla toplatılabilmektedir.
GTIN (Global Trade Item Number) ürünleri globalde tekil olarak tanımlayan 14 rakamdan oluşan benzersiz bir numaradır. Ticari ürünün perakende satış noktasında kullanıldığı durumda ürünün üzerinde EAN-13 barkod numarası ile 13 basamaklı olarak yer alır. Bu durumda 13 basamaklı numaranın önüne 0 getirilerek 14 basamaklı GTIN oluşturulur.
GTIN kod içeriği 4 bölümden oluşur.
Bunlar;
Ülke kodu, üretici kodu, ürün kodu ve kontrol basamağı şeklindedir.
Seri No: Üreticiler tarafından, her ambalaj için ürün bazında tekil olarak belirlenen kayıt numarasıdır.
Son Kullanma Tarihi: Ürünün güvenli olarak kullanılabileceği son kullanım tarihidir.
Parti Numarası (Şarj No): Üretimde, bir partinin diğer partilerden ayırt edilmesi için kullanılan kayıt numarasıdır. Bu numara üzerinden hatalı ürünlerin piyasadan toplanması kolaylaşmaktadır.
Özetle;
Bitki Koruma Ürünleri Stok Takip Sistemi, üretici, ithalatçı, depo, toptancı ve bayilerden alınan bildirimler ile bir bitki koruma ürününün ilgili mevzuata uygun bir şekilde satıldığına dair kontrol yapmaktadır. BKTS eczane-sağlık bakanlığı sistemine de benzetilebilir.
Ancak;
her üründe bulunan karekodun tek tek portala işlenmesi için ürünleri koli ve palet şeklinde sistemin kurulu olduğu bilgisayara taşınması ve akabinde irsaliye ve faturalandırılmasına geçilmesi gerekmektedir.
Bu yapı işletmenin iş yükünün ciddi bir şekilde artmasına sebep olmaktadır.
Bu proje mevcut müşterilerimizin talepleri ve potansiyel müşterilerimizin ihtiyacı üzerinden ortaya çıkmıştır. Google Play ve App Store üzerinden indirilebilir bir mobil uygulamadır.
Bu proje kapsamında Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından denetlenmekte olan bitki koruma ürünlerinin toptan ve perakende satışını yapan işletmelerin BKTS üzerinden yaptıkları zorunlu bildirimlerin mobil ortam üzerinden aktarılmasını sağlamayı ve işletmenin bildirimden sonraki iş süreçlerini kolaylaştırmayı hedeflemektedir.
Bu proje ile (E-TBS) işletmelerin bir bilgisayar ve karekod okuyucu kullanmasına gerek kalmadan akıllı telefon kameralarının, karekod okuma özelliği üzerinden bildirim yapmasına olanak sağlayacaktır. Geliştirilecek olan bu aplikasyon (E-TBS) API bağlantılarıyla BKTS veri tabanıyla bağlantı kuracak, kendi arayüzü üzerinden sisteme veri aktarabilecektir. Ayrıca; kablosuz ağlar üzerinden muhasebe departmanına veri aktarabileceği gibi depo mal sevkiyatı için yine kablosuz ağ üzerinden sevk fişi oluşturabilecektir. Geniş kullanım alanlarına sahip işletmelerde büyük kolaylık sağlayacak ve iş yükünü azaltacaktır.
Mobil teknoloji kullanımı sayesinde geniş çalışma alanı içerisinde hareket halindeyken veriler işlenebilecek. Sabit donanımlara bağlı kalmadan bilgiye hızlı erişim mümkün olabilecektir. (Yapılan araştırmalara göre, mobil teknolojileri kullanan şirketler, bu teknolojilerle ilgilenmeyen şirketlere oranla yüzde 50 daha fazla kazanç sağlıyor, yüzde 40 daha verimli, iş süreci iyileştirmeleri ise yüzde 21 daha başarılı ve kağıt işleriyle de yine yüzde 21 oranında daha az uğraşıyor.) Mobil cihazların kullanımı ile desteklenecek bu işletmelerde birden çok personel aynı anda bildirim yapabilecek ve yapılan bu satış bildirimleri kablosuz ağ üzerinden ürün sevki için depoya ve muhasebe programına aktarabilecektir. Bu sayede operasyonel hız ve iş akışlarındaki uyum arttırılabilecektir.
Basit ve çok özellikli arayüzün kullanıcı deneyimi özel olarak tasarlandı.
Android işletim sistemine sahip El Terminali, Akıllı telefon, Tablet ve IOS işletim sistemine sahip iPhone, iPad, MacOS cihazlarınızda güvenle kullanabilirsiniz.
Ücretsiz Deneyin